Opis
Nutrikosmetyki | ALBION ADVANCED NUTRITION to światowy lider w produkcji chelatów aminokwasowych minerałów. Ich produkty zdobyły uznanie na całym świecie. O jakości i wyjątkowości świadczy siła innowacyjności firmy, która opatentowała ponad 200 składników i jest pod tym względem światowym liderem. Firma Albion przyznaje nagrodę dla firm, które wykazały silne zaangażowanie na rzecz doskonałości w suplementacji minerałami. Jest to Ablion Gold Medallion®. Tylko parę firm na świecie może pochwalić się taką nagrodą. Jedną z nich jest Swanson Health Products i z dumą jest ona umieszczona na etykiecie. Wartośc odżywcza 1 kapsułki: Miedź (diglicynian miedzi Albion® TRAACS®) 2mg Optimal Abzorption complex (kompleks wspomagający wchłanianie) 45 mg Potrzebna jest do tworzenia się krwinek czerwonych, Jej minimalne dzienne spożycie wynosi 0,5 ppm. Genetycznie uwarunkowany defekt metabolizmu miedzi prowadzi do wystąpienia schorzenia zwyrodnienia wątrobowo-soczewkowego choroby Wilsona. Niedobór miedzi może stać się przyczyną niedokrwistości, ponieważ zbyt mała ilość tego pierwiastka powoduje gorsze wchłanianie żelaza i zmniejszenie liczby czerwonych krwinek. wątroba – wątroby zwierzęce zawierają bardzo duże ilości mikroelementów i witamin, wątróbka cielęca zawiera 15 mg na 100 g, zawartość miedzi w wątrobie jest zróżnicowana w zależności od jej pochodzenia (od 25% zalecanego dziennego spożycia (RDA) w drobiowej do około 750% w wątrobie cielęcej), ostrygi – 1-8 mg miedzi na 100 g ostryg. W zależności od gatunku, miejsca połowu i sposobu hodowli zawierają 37-500% RDA, drożdże piekarskie – około 5 mg na 100 g drożdży (ok. 250% RDA), ziarna sezamu i tahini – ziarna sezamu zawierają 7,75 mg miedzi na 100 g ziaren (204% RDA). Jedna łyżka tahini dostarcza 0,24 mg miedzi (ok. 12% RDA), kakao i czekolada – kakao zawiera około 3,8 mg miedzi na 100 g produktu (189% RDA), tym samym zawartość miedzi w czekoladzie zależy od zawartości kakao, kalmary i homary – kalmary dostarczają około 2,1 mg miedzi na 100 g (106% RDA), natomiast homary 1,9 mg (97% RDA), ziarna słonecznika – ziarna zawierają 1,8 mg miedzi na 100 g ziaren (92% RDA), suszone pomidory – zawierają 1,4 mg na 100 g produktu (71% RDA), ziarna dyni – zawierają 1,4 mg na 100 g produktu (71% RDA). Innymi produktami spożywczymi o dużej zawartości miedzi są (RDA w 100 g produktu): ziarna soi (54% RDA), siemię lniane (61% RDA), grzyby shiitake (45% RDA), otręby pszenne (50% RDA), ziarna arbuza (34% RDA), suszone śliwki (31% RDA) i papryka (30% RDA). |
---|---|
Swanson | nasiona pinii , chorobę wilsona , jak wyglada pigwa , refluks niemowlę , do czego służy keratyna , pasta z awokado , bocian na siłowni , podatek cukrowy słodycze , jakie witaminy mają borówki , zdrowe odżywianie dzieci , olej sezamowy przeciwwskazania , zelazo co jesc , twój cel to kod rabatowy 2021 , activia siemię lniane , na co szkodzi laktoza |
yyyyy | |